top of page

בתחילת תהליך של תכנון גינה עלינו, דיירי הבית, להגדיר מראש את רצונות וצרכי דיירי הבית לעומת התנאים אותם מכתיבים לנו המקום ותנאי הסביבה. להבין מהו הפוטנציאל של הגינה ולהפיק מן הגינה את המקסימום. כל גינה קטנה כגדולה חייבת תכנון מקדים כדי לקבל את הניצול המרבי משטחה. תפקיד מתכנן הגינה הוא לנתח את כל צרכי דיירי הבית לנסות להגשים את הפנטזיות, ולקשור את הכול ליחידה הרמונית אחידה. לחלק את הגן לאזורים ליצור שבילים ופינות ישיבה ולרקום סיפור עם התחלה אמצע וסוף.

 

ריכזתי מס' טיפים שיעזרו לבונה ומשפץ הגינה בתחילת דרכו:

  1. הגינה בכניסה לבית תבטא את קבלת הפנים שלנו לבאים ויוצאים את ביתנו ותרמז על הצפוי לנו בהמשך.

  2. הגינה היא נכס נדל"ני מבחינת כסף כי הרי שיטחה הוא לפחות מחצית מגודל המגרש (ויותר במגרשים מעל 1/4 דונם) , וניצול לא נכון של השטח הוא פשוט בזבוז כסף.

  3. יש ליצור קשר ישיר בין פנים הבית לחוץ במראה מבחינת חומרים, בגישה נוחה, ויצירת פתחים לגינה.

  4. מראה הגינה צריך להיות תואם למראה הבית והסביבה בחומרים ובסגנון. 

  5. כל פתח וכל חלון הוא בעצם תמונה בתלת מימד המשתנה בין היום ללילה ובין עונות השנה.

  6. עם תכנון נכון ניתן למצוא פתרונות תכנונים בעזרת הצומח והדומם בגינה וליצור אשליה שלמרות המגבלות הקיימות אנו מגשימים את כל הפנטזיות והרצונות של דיירי הבית. 

  7. בתכנון נכון של הגינה יהיו מס' מוקדים בגינה שיגרמו לדיירי הבית לצאת "לטייל" בגינה.

  8. למרות שהקמת הגינה היא השלב האחרון בבניית הבית יש לתכנן את הגינה כבר בשלב שיש החלטה על פנים הבית ומיקום הבית במגרש. זאת כדי להכניס את עלויות התשתית לעבודות הקבלן המבצע ובכך לחסוך משמעותית בעלויות, ולהימנע מהריסות במהלך ביצוע השלבים הבאים.

  9. תכנון הדומם בגן הוא כל הקבוע ולא משתנה לאורך זמן, הוא נותן לנו את הגדרת הצורה, המסגרת, גבולות חיצוניים ופנימיים ומשפיעה מאד על אופי הגינה והבית בכלל.

  10. יש להקצות מקום לצרכים שוטפים כגון מלונה, מתלה כביסה, חניה , ברביקיו ועוד. ליצור גישה נוחה לכל אחד מהם, ולבדוק את התייחסותם לשאר הגינה.

  11. גינה המיועדת לפעילות ילדים צריכה להיות נקייה ממכשולים, להמעיט ככל האפשר במדרגות והבדלים בגובה .

  12. מחשבה מקדימה לפינת הישיבה צריכה לתת מענה לתנאי המיקרו אקלים של הבית מפנה דרומי או צפוני, האם מעוניינים בפינה אחת או יותר, גודלה וכמה אנשים היא אמורה לשרת, איזה קשר יהיה לה עם הבית, המשך ישיר לחדר המגורים או חלקה נפרדת ועוד.

  13. ספסל בכניסה לבית היא רמיזה להזמנה לבאים את פתח בייתנו.

  14. תכנון תאורת הגן מאפשר לנו ליהנות מהגינה גם בשעות הערב, נותן נפח לבית ויוצר אפקט שונה לגינה ממראה בשעות היום. בבואנו לבחור ולהחליט איזה צמחים ירכיבו את הגינה אנחנו עוברים תהליך סלקציה קפדני וקשה שבסופו של דבר מתוך מאות ואלפי צמחים יבחרו מס' מצומצם של צמחים אשר יתאימו לגינתנו.

  15. בבואנו לבחור ולהחליט איזה צמחים ירכיבו את הגינה אנחנו עוברים תהליך סלקציה קפדני וקשה שבסופו של דבר מתוך מאות ואלפי צמחים יבחרו מס' מצומצם של צמחים אשר יתאימו לגינתנו.

  16. הכנסת צבע לגינה יכולה להיעשות בעזרת הצומח כמו עלווה צבעונית ופרחים רב שנתיים או דומם כמו כריות צבעוניות כדים או צבע הקיר.

  17. משפחה ממוצעת משתמשת בכ- 50 מ"ר של דשא.

  18. בתכנון גינה חסכנית במים יש להיזהר ולא ליצור "מדבר" של ריצוף או דק ולשלב את הגינה בתוך משטחי הריצוף.

  19. שימוש בצמחייה מקומית  כמו זית תאנה או אלון, צמחיה עמידה למחלות חסכנית במים וקלה לאחזקה ויחד עם זאת בעלת ערך סנטימנטלי וקשר שורשי למקורות.

  20. הכנת תוכנית מראש והגדרת הצרכים תקל עלינו בשליטה בתקציב  המוקדש לגינה ופיתוח חוץ.

לסיכום יש יתרון עצום למראה גינה אשר הושקעה בה מחשבה מקדימה ליצירת המראה הרצוי לדיירי הבית ולנוחיותם. מגוון האפשרויות בסגנון, בצמחים, ובחומרים והשילובים בניהם יוצרים לנו את גינת חלומותינו וכל גינה היא יצירה בפני עצמה יחידה ומיוחדת.

רשימת טיפים לבונה ומשפץ את ביתו

bottom of page